E-learning


Placeholder image

 Instruirea de tip e-learning

În zilele noastre, când timpul este din ce în ce mai limitat, iar volumul de informaţie foarte mare, platformele e-learning îşi fac destul de repede loc în sistemul de învăţământ deoarece permit utilizarea mai eficientă a resurselor materiale cât şi umane.

E-learning-ul nu doreşte să înlocuiască sistemele educaţionale tradiţionale ci să întărească procesul de învăţare. A fost adoptat de unităţile de învăţământ ca o alternativă la educaţia tradiţională, ea poate completa activitatea didactică din şcoală, dar nu o poate înlocui.

Acest tip de platforme este destinat învățării active din partea elevilor, având în vedere că generațiile actuale sunt obișnuite cu lucrul pe calculator încă de mici. Ca profesori, putem să utilizăm această abilitate a elevilor pentru a-I determina să-și folosească constructiv timpul liber, cu activități specifice fiecărei discipline sau arii curriculare în parte.


 Avantaje:

Avantajele e-learning-ul faţă de sistemul tradiţional de învăţământ:
- accesibilitate, flexibilitate şi confort;
- independenţa geografică, mobilitatea;
- prezentare concisă şi selectivă a conţinutului educaţional;
- un formator se poate adresa unui numar însemnat de elevi, asigurând o relație individualizată cu fiecare dintre ei;
- permite accesul la noile competente cerute de viața modernă. Oricine se poate familiariza cu noile tehnologii: calculator, sisteme multimedia, Internet.

 Dezavantaje:

Printre dezavantaje…
- Împiedică socializarea elevului, integrarea în colectivitate, adaptarea la realitatea vieții în societate, creării de legături interumane, afective;
- Problemele tehnice aferente funcționarii sistemelor de formare (perturbarea rețelei de comunicație, defectarea echipamentelor de calcul, pirateria soft sau virusarea documentelor);
- costuri mari pentru proiectare şi întreţinere;
- funcţie de experienţa participanţilor, pot apărea dificultăţi în utilizarea tehnologiei.


 Experimentul nostru:

Există un modul experimental Moodle (E-learning Școala Gimnazială „Prof. Cristea Stănescu”) în care a fost definită o clasă formată din 50 elevi.
Acest modul se poate accesa la această adresă: https://scoalacornu.moodlecloud.com/, folosind ca Utilizator:cursant_virtual și Parolă: 2020.


Platforme pentru gestionarea claselor, a resurselor de învățare și a progresului școlar

Google Classroom - Permite încărcarea de materiale, postarea de anunțuri, notarea materialelor încărcate de elevi. Necesită conturi google (pentru profesor și elevi) și activarea licenței google.

Tutoriale:
How can we help you?
Google Classroom - scurt tutorial.


Microsoft Teams - Permite organizarea pe structuri de tip clasa, încărcarea de materiale și lucrul colaborativ.

Tutoriale:
Microsoft Teams video training.


Edmodo - Platformă pentru gestionarea clasei și a activităților de învățare, pentru comunicare și colaborare. Este adaptată pentru învățământul preuniversitar. Permite și înscrierea părinților.

Tutoriale:
Video Tutorials.


Easyclass - Permite gestionarea activităților de învățare - clasele de elevi pot primi materiale, teste, sarcini de lucru variate. Produsele activității elevilor pot fi notate și pot primi feedback.

Tutoriale:
Easyclass | Secure, online class management tool (LMS).

Alte platforme și aplicații în limba română

Școala pe net - Platformă cu resurse pentru toți profesorii interesați să-și dezvolte competențele digitale și să susțină activități de învățare cu ajutorul noilor tehnologii.


Platforma Digitaliada - Platforma www.digitaliada.ro este un spațiu ce încurajează crearea și partajarea de conținut educațional liber, ce poate fi folosit de orice cadru didactic. Tot în platformă pot fi găsite materialele digitale educaționale realizate în cadrul tuturor edițiilor proiectului Digitaliada, de către profesorii și autorii parteneri Digitaliada (secțiunea eConținut).


Platforma iTeach - Platforma iTeach este un spațiu colaborativ dedicat exclusiv dezvoltării profesionale continue a cadrelor didactice. Are cursuri online gratuite susținute de Institutul de Științe ale Educației, CCD-uri, Universitatea din București, companii și ONG-uri. Găzduiește trei reviste electronice pentru cadre didactice.


ReteauaEDU.ro - Rețea de platforme școlare eLearning care permit crearea și gestionarea de lecții digitale, comunicare între membrii comunității de profesori, inclusiv soluție video-conferință. Profesorii școlii pot crea și distribui conținut digital, pot interacționa și realiza evaluări complexe.

Tutoriale:
Tutoriale RețeauaEDU.


Platforma LearningPark - Platforma pusa la dispozitie de Universitatea Politehnica Bucuresti cu videolectii din programa de bacalaureat pentru disciplinele matematica, fizica si chimie.


Platforma Livresq - Este editor vizual care permite crearea de lecții în format digital. Acesta facilitează crearea de lecții interactive, ce conțin texte, galerii de poze, animatii, audio, video, atasamente, quiz-uri și alte elemente specifice, fără a fi necesare cunoștințe tehnice sau de programare.

Tutoriale:
Training.


Platforma MyKoolio - Platformă educațională online ce pune la dispoziția profesorilor accesul gratuit la materialele sale educaționale - lecții, teste și exerciții pentru limba română și matematică claselel I-VIII, și geografie, clasa a VI-a.


Platforma Kinderpedia - Soluție completă de comunicare și management pentru școli și grădinițe disponibilă pe web și ca aplicație de mobil (Android și iOS). Platforma este gratuită și ajută la gestionarea clasei/grupei și a activităților de învățare, dar și pentru comunicare și colaborare. Este adaptată pentru învățământul preuniversitar și este în limba română. Permite atât înscrierea elevilor cât și a părinților. Are modul de video-conferință (Zoom) integrat cu orarul clasei dar și catalog de note cu posibilitatea de atribuire și notare teme către elevi. Elevii se pot înscrie doar cu un cod unic furnizat de profesor/învățător.

Tutoriale:
Sfaturi și răspunsuri de la Echipa Kinderpedia.

Instrumente online pentru platforme de învățare

Padlet - Este un instrument digital utilizat în educație pentru realizarea de aviziere online. Acestea pot fi colaborative: elevii pot încărca teme pe avizierul creat de profesor, pot aprecia temele colegilor sau pot realiza aviziere virtuale multimedia, în echipă, pentru a demonstra o idee, pentru a susține o prezentare, pentru a indica și comenta resurse relevante pe o temă dată etc. Avantajul aplicației Padlet este că este gratuită, simplu de utilizat, dă posibilitatea protejării cu parolă a avizierului, este colaborativă – permite postarea de către elevi, permite feedback de diverse tipuri pentru fiecare postare.

Exemple de activități de învățare și alternative la Padlet:
https://digitaledu.ro/aplicatii/padlet/


Edpuzzle - Este o platformă care permite crearea sau reutilizarea de conținut video. Pe parcursul unei secvențe video alese de profesor, pot fi inserate întrebări și sarcini de lucru. Platforma permite accesul cu un cont google (de exemplu, contul dvs. educred sau contul gmail).

Exemple de activități de învățare:
https://digitaledu.ro/aplicatii/edpuzzle/


Microsoft Powerpoint - Permite realizarea de suporturi vizuale colaborative, online. Necesită conturi Office 365 pentru editare (nu și pentru vizualizare).

Tutoriale:
https://digitaledu.ro/aplicatii/microsoft-powerpoint/


Google slides - Permite realizarea de suporturi vizuale colaborative, online. Necesită conturi Google pentru editare (nu și pentru vizualizare).

Tutoriale:
https://digitaledu.ro/aplicatii/google-slides/


Bubbl.us - Este un instrument digital care permite realizarea de hărți conceptuale colaborative online.

Exemple de activități de învățare și alternative la Bubbl.us:
https://digitaledu.ro/aplicatii/bubbl-us/


Voki - Este o aplicație online care permite crearea de avatare personalizate, care spun un text pe care îl scrieți, pe care îl înregistrați pe loc sau pe care îl încărcați ca fișier audio. Un avatar virtual este un personaj digital, care poate fi, de cele mai multe ori, personalizat sau customizat. Poate fi animat sau static. Adesea, poate reda un text pe care i-l tastați sau pe care îl înregistrați (direct din aplicație sau încărcând un fișier audio). Este recomandat pentru teme în care elevii realizează un avatar. Varianta gratuită are limitări de lungime de text și de șabloane care pot fi utilizate.

Exemple de activități de învățare:
https://digitaledu.ro/aplicatii/voki/


Miro - Este o aplicație online colaborativă care partajează un editor mai multor utilizatori și poate fi folosită ca tablă interactivă.

Tutoriale:
https://www.youtube.com/watch?v=7L1-0DOGHDY


Openboard - OpenBoard este un software de predare multiplă platformă open source pentru tablă interactivă, conceput în principal pentru utilizare în școli și universități. Poate fi utilizat atât cu tablă albă interactivă, fie într-o configurație cu ecran dublu, cu un afișaj cu pixuri și un beamer.

Tutoriale:
http://openboard.ch/download/Tutoriel_OpenBoard_1.5EN.pdf

Instrumente pentru comunicare

Google Meet - Google Meet este o platformă video-conferință-apelare concepută în principal pentru utilizare profesională, care leagă colegii de la distanță pentru interacțiuni în timp real.

Tutoriale:
https://www.youtube.com/watch?v=2c2HokjobbU


Microsoft Teams / Skype - Este un hub digital care aduce conversații, conținut, sarcini și aplicații la un loc, permițând profesorilor să creeze medii de învățare.

Tutoriale:
https://www.youtube.com/watch?v=i0TlQXmFGdQ


Zoom - Conferință video cu mesagerie în timp real și schimb de conținut.

Tutoriale:
https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/206618765-Zoom-Video-Tutorials


Webex - Conferință video cu mesagerie în timp real și schimb de conținut.

Tutoriale:
https://help.webex.com/en-us/nxmbalq/Cisco-Webex-Teams-Video-Tutorials


YouTube - O soluție pentru transmiterea de conținut video online, un canal youtube putând fi transformat într-u canal de comunicare public sau privat.

Tutoriale:
https://www.youtube.com/watch?v=JuOd3xJpd0QPlatforme eLearning

Card image cap
Coffee LMS, platforma de eLearning dezvoltată de Ascendia

Învățarea online este din ce în ce mai populară în ziua de azi. Multe școli, universități și companii aleg să predea cursurile online deoarece platformele de eLearning prezintă mai multe avantaje decât opțiunile clasice. Însă alegerea unei platformei de eLearning.

Detalii
Card image cap
Portalul educațional Dacobots.com

Portalul Dacobots pune la dispoziția utilizatorilor o serie de jocuri educative menite să le îmbogățească celor mici cunoștințele și să le sporească abilitățile cognitive într-o manieră plăcută și distractivă. În lumea Dacobots, o lume a viitorului, tehnologia, educația si divertismentul se întrepătrund.

Detalii
Card image cap
Platforma eLearning Docebo

Platforma Docebo este disponibilă în mai mult de 30 de limbi, clienții acesteia provenind din peste 70 de țări. Inițial, platforma era utilizată de companii de dimensiuni mici sau medii, însă evoluția din ultimii doi ani a dus la preluarea acestei metode de învățare de către diverse întreprinderi importante de peste tot în lume.

Detalii
Card image cap
Platforma de Elearning MyKoolio

Platforma cuprinde 630 de lecții interactive și 7500 de exerciții de matematică și limba română destinate elevilor din clasele I-VIII. Toate materialele disponibile sunt conforme cu programa școlară în vigoare.

Detalii
Card image cap
Enciclopedia digitală „România 1918”

Enciclopedia digitală „România 1918” celebrează oamenii și momentele cheie care au făcut posibilă întregirea României, de la izbucnirea Primului Război Mondial, până la sfârșitul războiului și împlinirea idealului național...

Detalii
Card image cap
WellCode - Folosește calculatorul pentru a învăța eficient

După ce parcurgi tot conținutul de pe WellCode vei înțelege conceptele de bază din informatică și îți va fi mult mai ușor să continui cu noțiunile avansate. Poți continua să te pregătești pentru examene sau pentru o carieră în programare.

Detalii
Card image cap
Platforma eLearning Grovo

Lecțiile sau unitățile de învățare, ce sunt parcurse de către cursanți prin vizionarea unor scurte clipuri video, acoperă o paletă largă de teme, precum strategiile de piață online sau metodele de gestionare ale unui proiect, dar și alte teme de interes, precum dinamica rețelelor de socializare.

Detalii
Card image cap
Platforma eLearning Moodle

Moodle este una dintre cele mai utilizate platforme LMS în prezent, reprezentând o alegere bună mai ales pentru mediul academic. Această platformă este open-source și este în permanență modificată și îmbunătățită. Denumirea „Moodle” reprezintă un acronim pentru Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment (mediu de învățare modular, orientat pe obiect și dinamic).

Detalii
Card image cap
Platforma eLearning Schoology

Una dintre cele mai populare și ușor de folosit platforme de eLearning este Schoology. Aceasta înglobează calitățile mai multor platforme distincte, reprezentând alegerea ideală pentru numeroși utilizatori, indiferent de tipul acestora. Sistemul este disponibil atât pentru instructori și elevi, cât și pentru părinți, în mod gratuit, iar informațiile afișate pe pagina principală diferă în funcție de tipul contului creat.

Detalii
Card image cap
Platforma eLearning Blackboard

Blackboard este una dintre platformele cu durata de viață cea mai lungă, fiind lansată în anul 1997. Aceasta este utilizată îndeosebi în mediul academic, atât în ciclul inferior de învățământ, cât și în cel superior, dar și în context guvernamental și în mediul de afaceri în cadrul a numeroase industrii din toată lumea.

Detalii


Toate drepturile rezervate.
Design by Nicolae Zidaru. Site version 2.2

Social media: facebook twitter

Data actualizării: Sunday, March 21, 2021 9:55